vliegveld Aruba

Aruba beschikt over een vliegveld die de naam draagt van onze afgetreden Koningin Beatrix. Het vliegveld is gebouwd in 1935 ten oosten van Oranjestad. Vanaf dit vliegveld vliegen vluchten van en naar Europa (voornamelijk naar Nederland), Zuid-Amerika, Caribische landen en de Verenigde Staten.

Het vliegveld van Aruba verwerkt ieder jaar ongeveer 2,7 miljoen passagiers. Deze zijn onder te verdelen in seizoensgebonden chartervluchten, internationale lijndiensten en commerciële vluchten. De vliegstrook is lang genoeg om toestellen als de Boeing 747  en de  787 Dreamliner te laten landen.

Faciliteiten vliegveld

Het vliegveld is kleinschalig, maar van alle gemakken voorzien. Zo heeft het vliegveld restaurants, bars, informatiekiosken, winkels en ook tax free winkels die net voor de douane liggen. Bij de winkels kunt u een stapel folders meenemen die voorzien zijn van kortingsbonnen voor restaurants en activiteiten op het eiland. Houdt er wel rekening mee dat er limieten zijn voor het invoeren van bepaalde middelen.

Het vliegveld beschikt ook over zakelijke basisdiensten, geleverd door de Mariott Vacation Club. Hier kunt u faxen en kopiëren. Er is ook draadloos internet beschikbaar, dit wel tegen vergoeding. Deze vergoeding kunt u voldoen bij de kiosk in de Aankomsthal.

Gehandicapten kunnen zich redelijk goed verplaatsen op het Arubaanse vliegveld. Er zijn speciale rolstoelhellingen, ook zijn de liften en toiletten toegankelijk voor rolstoelen.

Op het vliegveld zelf zijn geen hotels aanwezig, maar het eiland is niet groot waardoor de hotels wel in de buurt zijn. Daarnaast is er ook geen mogelijkheid om uw bagage te stallen en is er enkel een loket voor gevonden voorwerpen aanwezig.

Gemak van het Arubaanse vliegveld

De doorlooptijd op het vliegveld is korter dan dat van grotere vliegvelden. Daarnaast is het vliegveld centraal gelegen en kunt u er zonder al te veel vertraging gemakkelijk naartoe te reizen. De tijd die het inchecken in beslag neemt is ook kort vergeleken met Europese vliegvelden. Ook is het mogelijk om de ochtend voor vertrek de koffers alvast af te zetten. Zo kunt u nog een laatste bezoek brengen aan bijvoorbeeld Oranjestad, wat ongeveer 10 minuten van het vliegveld af ligt.

Na uw bezoek kunt u een uur voor vertrek naar het vliegveld gaan om vervolgens terug te vliegen naar huis. Sinds mei 2015 wordt er op Aruba Airport getest met het project Aruba Happy Flow. Passagiers checken voortaan in middels gezichtsherkenning. Ze hoeven tijdens het inchecken nog maar 1 maal hun paspoort en ticket te laten zien, daardoor verloopt dit proces een stuk sneller.

Luchthavenbelasting

Op Aruba bedraagt de luchthavenbelasting medio 2017 ongeveer 36 Guldens. Bij vrijwel alle vluchten (ook die van KLM) is deze belasting bij de ticketprijs inbegrepen.

Douaneregels Aruba

Wanneer je aankomt op Aruba mag je per volwassene de volgende limieten aan belastingvrije producten invoeren:

– 200 sigaretten of 50 sigaren;

– 1 liter sterke drank, 2.25 liter wijn of 3 liter bier

Valuta:

Als u Aruba binnenkomt of verlaat met meer dan Afl. 20.000,- aan geld of waardepapieren, of een tegenwaarde hiervan in buitenlandse valuta, dan moet u hiervan melding doen bij Departamento di Aduana. Vervolgens moet u een MOT formulier invullen. Dit is verkrijgbaar bij het loket van Departamento di Aduana op de luchthaven of haven. Geld en waardepapieren in vreemde valuta moeten worden omgerekend in Arubaanse Florin.

Vervoert u meer dan Afl. 20.000,- aan geld of waardepapieren, maar doet u geen melding of onjuiste melding? Dan riskeert u een gevangenisstraf en boete. Daarnaast kan Departamento di Aduana het geld en/of de waardepapieren in beslag nemen.

Huisdieren:

Voor honden, hondachtigen, katten en katachtigen moet u bij aankomst in Aruba bij Departamento di Aduana een gezondheidsverklaring (niet ouder dan 2 weken) en een geldig bewijs van vaccinatie tegen rabiës (ouder dan 1 maand, maar niet ouder dan 1 jaar) overleggen. De invoer van honden en katten uit Zuid- en Midden Amerika is verboden tenzij zij deel uitmaken van een verhuisboedel en een verklaring van geen bezwaar is afgegeven door de Veterinaire Dienst.

Vliegtijd naar Aruba

Wanneer u rechtstreeks vliegt van Amsterdam naar Aruba bent u ruim negen uur kwijt, de terugreis is iets korter dan negen uur. KLM vliegt met Boeings meerdere keer per week naar Aruba. De vluchten van TuiFly gaan op zondag, maandag, woensdag en vrijdag.

Andere vliegmogelijkheden

Vanaf het Arubaanse vliegveld is het mogelijk om naar andere Caribische eilanden te reizen, waaronder Curacao en Bonaire. De vliegtijden naar deze eilanden zijn minder dan een uur. Het is ook mogelijk om naar de SSS (Saba, Sint Maarten en Sint Eustatius) eilanden te vliegen, de duur van deze vlucht is ongeveer anderhalf uur.

Geschiedenis van het vliegveld

In 1928 landde het eerste watervliegtuig vlak nabij Aruba. Vijf jaar later, in 1933, besloot toenmalig Gouverneur H.E.G. Wagemaker om een vliegveld te bouwen. De bouw zou plaatsvinden op een voormalige Aloë Vera plantage in het gebied genaamd Dakota. De eerste lijnvlucht vond plaats in 1935, tussen Curacao en Aruba. Het vliegveld werd in 1937 uitgebreid met een passagiersterminal en een radiostation om het vliegverkeer te regelen.

In 1942 werd er een nieuw terminal gebouwd aan de zuidzijde van het vliegveld. De plek van de huidige terminals zijn gebouwd in 1965 en 1972. Ook krijg het vliegveld een nieuwe naam, eerst heette het Dakota Luchthaven. Dit werd veranderd in Aeropuerto Internacional Reina Beatrix. De landingsbanen werden ook verlengd om zo de grootte van de nieuwe turboprop- en straalverkeersvliegtuigen aan te kunnen.

Het vliegveld werd vervolgens in 2000 vernieuwd, gerenoveerd en uitgebreid. Zo werden er twee nieuwe gebouwen gemaakt; een voor het de passagiersafhandeling van en naar de Verenigde Staten en de andere voor passagiersafhandeling van en naar andere delen van de wereld. In 2007 vond de laatste uitbreiding plaats, dit betrof een speciale terminal voor privé vliegtuigen.

Tijdverschil

Het tijdverschil met Nederland is groot. In de zomer is het namelijk zes uur vroeger dan in Nederland, in de winter is dit vijf uur. De tijdszone wordt “Atlantic Standard Time” genoemd. Omdat het dicht bij de evenaar ligt wordt het gehele jaar door tussen 7 en 8 uur ‘s avonds na een korte schemering donker.