De geschiedenis van Aruba

De geschiedenis en het landschap van de kerken van Aruba

Tijdens de koloniale periode ervoeren Aruba en veel van haar Caribische buren een toestroom van immigranten uit de hele wereld. Omdat Aruba ooit een kolonie van Nederland was, is de Nederlandse invloed op de Arubaanse cultuur nog steeds sterk en zijn veel huidige bewoners afstammelingen van Nederlandse kolonisten. Vanwege de diversiteit aan mensen die dit eiland hun thuis hebben genoemd, wordt het dagelijkse leven op Aruba echter nog steeds beïnvloed door Afrikaanse, Zuid-Amerikaanse en inheemse Caribische culturen.

Nergens is deze opwindende diversiteit duidelijker dan in de aanbiddingshuizen op Aruba. Hoewel het eiland overwegend katholiek blijft, worden bijna alle grote religies ter wereld er vertegenwoordigd door de lokale bevolking. Het allerbelangrijkste voor toeristen, is dat Aruba beschikt over een schat aan speciale religieuze locaties waar bezoekers van alle religies een vredig landschap kunnen ervaren en historische architectuur kunnen verkennen.

De Alto Vista kapel

De geschiedenis van ArubaEen van de meest gefotografeerde bezienswaardigheden op Aruba is de prachtige kapel van Alto Vista. Rustend boven de Caribische Zee op een ongelooflijke klif, is deze felgele kapel al lang een speciale bestemming voor zowel de lokale bevolking, als voor toeristen.

Voordat je zelfs op de site aankomt, laten de witte kruisen langs de weg naar de kapel, wat de katholieke kruisweg aangeeft, je weten dat je een unieke rustige plek hebt gevonden.

Omdat de kapel werd gebouwd tijdens de koloniale tijd door zowel de Spanjaarden als de indianen, wordt de kapel ook wel de Pilgrim’s Church genoemd. Hoe je het ook noemt, de kapel biedt een van de meest serene en boeiende ervaringen van Aruba.

De Santa Ana katholieke kerk in Noord

De Santa Ana katholieke kerk, ook bekend als de kerk van Noord, beschikt over een van de mooiste voorbeelden van de neogotische beeldhouwkunst in het Caribisch gebied. Het ongelooflijke altaarstuk werd in 1870 vervaardigd door de Nederlandse ambachtsman en beeldhouwer Hendrik van der Geld. Het ontving grote lofbetuigingen tijdens de eerste Vaticaanse Concilie, datzelfde jaar in Rome.

Na enige tijd in de residentie in de Antoniuskerk in Nederland te hebben doorgebracht, werd het altaarstuk aan de Santa Ana kerk op Aruba gegeven. De Santa Ana katholieke kerk werd voor het eerst gebouwd in 1776 en werd twee keer herbouwd in de 19e eeuw. De kerk werd voor het laatst gerenoveerd in 1916 en is nog steeds een van de belangrijkste gebouwen op het eiland. De Santa Ana katholieke kerk ligt net buiten de hoofdstad Oranjestad van Aruba en is een fascinerend stukje geschiedenis van het eiland waar bezoekers van alle religies van kunnen genieten.

De protestantse kerk van Aruba

Terwijl de Santa Ana katholieke kerk en de kapel van Alto Vista voor het eerst werden gebouwd in de 18e eeuw, vertegenwoordigt de protestantse kerk van Aruba het oudste oorspronkelijke aanbiddingshuis van het eiland. Opgericht in 1846 om de groeiende protestantse bevolking van Aruba te ondersteunen, staat de elegante kerk bekend om zijn terracotta dak, grote toren en traditionele houten luiken.

Omdat de buitenkant er ook is versierd met simplistische volkskunstdecoraties waaronder harten en sterren, wordt de kerk vaak vergeleken met de mooiste structuren van het Nederlandse gedeelte van Pennsylvania. Hoewel de protestantse kerk meestal gesloten is, kunnen bezoekers het terrein, inclusief het schilderachtige Bijbelmuseum, er elke weekdag tussen bepaalde uren verkennen.

Beth Israel Synagogue

Joodse gezinnen die Aruba bezoeken, bezoeken er vaak de Beth Israel Synagogue, een aangenaam huis van aanbidding uit het begin van de 20e eeuw. Terwijl de joodse bevolking op Aruba vandaag slechts tientallen gezinnen telt, was de synagoge ooit een belangrijk cultureel centrum voor Caribische en Europese immigranten.

In de loop der jaren is de Beth Israel Synagogue echter een belangrijke bestemming voor reizigers geworden. Tegenwoordig zijn de meeste gezinnen die de synagoge bezoeken voor vrijdagavonddiensten toeristen die genieten van een spiritueel ogenblik, weg van thuis. De Beth Israel Synagogue beschikt ook over een kleine cadeauwinkel die een verscheidenheid aan unieke Arubaanse Judaica verkoopt.

De Lourdesgrot

Hoewel veel van de kerken van Aruba zeker een bezoek waard zijn, is een van de meest interessante religieuze bezienswaardigheden op het eiland de Lourdesgrot. De Lourdesgrot ligt vlak bij de pittoreske weg van San Nicolas naar de noordoostkust in een van de meest rustige gebieden van Aruba. In 1958 stopten een priester en zijn parochianen zorgvuldig een beeld van de Maagd Maria, met een gewicht van enkele honderden kilo’s, in de zwart geworden heuvel die bekend staat als Seroe Preto.

Net als het beroemde katholieke monument in Frankrijk, waar de grot zijn naam aan ontleent, is dit heiligdom op een heuvel een belangrijke bestemming geworden voor zowel de lokale bevolking als toeristen. Elk jaar op de feestdag van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes, op 11 februari, begint een grote groep van lokale katholieke en nieuwsgierige bezoekers er aan een processie van de St. Theresia-kerk in San Nicolas om er een mis te houden in de Lourdesgrot.

Trouwen op Aruba

Omdat het eiland Aruba onlangs een huwelijkswet heeft aangenomen die reizigers toestaat om op Aruba te trouwen, zijn deze unieke religieuze monumenten ook de plek geworden voor vele mooie ceremonies. Terwijl de beste resorts op Aruba in staat zijn om accommodatie en weelderige recepties te bieden, kunnen veel van deze kerken aan bezoekende koppels de mogelijkheid geven om hun huwelijk te vieren in een vredige en spirituele omgeving.

Hoewel het misschien niet mogelijk is om in een aantal van de kerken van Aruba te trouwen, kunnen koppels die de verbintenis op het eiland willen leggen contact opnemen met hun resort en werken met een huwelijksspecialist om de beste locatie voor hun ceremonie veilig te stellen.

Mooie en ontspannende bezienswaardigheden

Of je nu diensten wilt bijwonen of gewoon een aantal unieke historische bezienswaardigheden wilt zien, de kerken van Aruba verwelkomen alle bezoekers en toeristen er met open armen. Omdat veel van de kerken op het eiland op een opmerkelijk rustige locatie staan, kunnen toeristen er ook de tijd nemen om te ontspannen en getuige te zijn van een ongelooflijk landschap. Ongeacht je geloof bieden de kerken van Aruba een aantal van de meest fascinerende bezienswaardigheden op het eiland.