De rijke culturele diversiteit van Aruba

Doe mee met de evenementen van de rijke culturele diversiteit van Aruba

Hoewel het Caribisch gebied bekend staat als een kleurrijke en historisch rijke regio, zijn weinig reizigers zich bewust van de opmerkelijke culturele diversiteit op Aruba. Aruba werd oorspronkelijk bewoond door inheemse Arawak-indianen en veranderde gedurende de koloniale periode van Europese hand. Na vele jaren onder Spaanse heerschappij te hebben geleefd, werd het eiland tegen het einde van de koloniale periode onderdeel van het Nederlandse Koninkrijk. Hoewel het eiland zijn banden met Nederland onderhoudt, zijn er meer dan 40 verschillende nationaliteiten vertegenwoordigd onder de 120.000 inwoners van Aruba. Deze verbazingwekkende diversiteit kan worden door toeristen worden ervaren in alles, van kunst en architectuur tot gerechten en entertainment. Toch is een van de beste manieren om de unieke cultuur van Aruba te omarmen, de lokale bevolking te vergezellen tijdens evenementen zoals de echt Arubaanse gewoonte van St. John’s Day of Dera Gai, het klassiek beïnvloede carnaval dat bekend staat als Bacchanal en de Caribisch geïnspireerde tradities van nieuwjaarsdag.

St. John’s Day of Dera Gai

Een van de meest unieke lokale tradities vindt elk jaar plaats op 24 juni, bekend als St. John’s Day of Dera Gai. Dit uitgesproken Arubaanse evenement is een combinatie van pre-koloniale Arawak-oogstfestivals en christelijke tradities die door Spaanse missionarissen in het Caribisch gebied zijn geïntroduceerd. Hoewel de feestdag van St. John wordt erkend in vele landen met katholieke invloed, is Aruba de enige plaats ter wereld die deze zo groots houdt met dansen en andere festiviteiten.

De betekenis van dera gai

Overal op Aruba draagt de lokale bevolking op St. John’s Day traditionele rode en gele toppen om het vuur te symboliseren. Tijdens de meeste feesten op het eiland zal een zanger een dera gai, of bij ons beter bekend als een dode haan, lied uitvoeren, terwijl muzikanten er begeleiding bieden op drums, viool en een traditioneel Caribisch instrument dat bekend staat als een wiri. Terwijl de uitvoering plaatsvindt, wordt een persoon uit het publiek geselecteerd om een nephaan te raken, een traditie die erg lijkt op de Mexicaanse piñata. De menigte wacht gretig op de vernietiging van de haan, omdat de vogel heerlijk geurig fruit bevat, meestal een kalebas. De geur van het fruit is sterk genoeg om zich over een grote menigte heen te spreiden en betekent vrede en dankzegging voor zowel de lokale bevolking als voor de toeristen.

Toeristen mogen deelnemen aan St. John’s Day

Hoewel de tradities van St. John’s Day misschien vreemd lijken voor toeristen, lijkt deze viering in feite erg op de Amerikaanse gewoonte van Thanksgiving. Net als Thanksgiving wordt St. John’s Day genoten door de lokale bevolking met een breed scala aan delicatessen en traditionele gerechten. Hoewel de Arubanen dit evenement gebruiken om positiviteit te verspreiden en te bedanken voor het voorgaande jaar, zijn toeristen altijd welkom om deel te nemen aan deze vieringen. Of je nu je tijd doorbrengt op Aruba op het strand van Oranjestad, of op het droge platteland tijdens St. John’s Day, er zijn overal tal van spannende festiviteiten te vinden.

Carnaval of Bacchanal op Aruba

De Arubanen zetten ook een aantal interessante lokale wendingen op de Caribische gewoonte van carnaval. Vaak aangeduid als Bacchanal, lenen jaarlijkse carnavalvieringen op Aruba vaak elementen uit de Romeinse en de Griekse mythe. Zoals de term Bacchanal verwijst naar de oude god van wijn en feestvreugde (Dionysus in de Griekse mythe, Bacchus in de Romeinse mythe), staan de feesten op Aruba bekend voor zowel de artistieke expressie als luchtig plezier. Hoewel Aruba inspiratie haalt uit oude Europese culturen, zullen bezoekers er nog steeds veel van de exotische Caribische bloei vinden die de vieringen van de regio beroemd hebben gemaakt over de hele wereld. De Bacchanal viering van Aruba vindt elk jaar plaats vóór het begin van de vastentijd, meestal in de maand februari.

Nieuwjaarsdag op Aruba

Nieuwjaarsdag is ook een feestdag die doordrenkt is met unieke Arubaanse tradities. Elk jaar, terwijl de klokken zich voorbereiden om zich aan te passen op het nieuwe jaar, verzamelen de inwoners van Aruba zich in de dande, een feestelijke viering van zang en dans die dateert uit de bevrijding van de slaven tijdens koloniale tijden. De dandeviering begint meestal met groepen van vijf of zes artiesten die zich van deur tot deur verspreiden en het komende jaar vrolijk inzetten. Na het zingen van liedjes met de uitdrukking ai nobe, wat Nieuwjaar betekent, krijgen de groepen vaak meer leden en reizen ze door de buurten van Aruba om dit te vieren met zowel de lokale bevolking als met toeristen.

Unieke ervaringen op Aruba

Ongeacht wanneer je Aruba bezoekt, je zal zeker enkele unieke gebruiken en feesten op het eiland tegenkomen. Gezien de diverse geschiedenis en de cultuur van het eiland, is het geen verrassing dat Aruba in staat is om toeristen enkele unieke ervaringen te bieden op elke dag van het jaar, of dit nu via een uniek evenement is, of via een unieke activiteit of bezienswaardigheid.