de Arubaanse cultuur en Gustave Nouel

Omdat de Arubaanse bevolking uit verschillende nationaliteiten en levensstijlen bestaat, is de artistieke gemeenschap van het eiland altijd actief in de voorhoede van het Caribische gebied. Terwijl veel van de beste kunstenaars van het eiland in privéstudio’s zwoegen, ontmoet de meest gevierde schilder van Aruba toeristen in unieke workshops.

Ondertussen is de diversiteit van de Arubaanse cultuur overal op het eiland vertegenwoordigd in galerijen, winkels en markten. Neem deel aan de voortdurende artistieke mogelijkheden op Aruba en leer waarom dit eiland een van de meest complexe en ontzagwekkende culturen ter wereld heeft.

Schilderen bij Gustave Nouel

De populaire schilderworkshops van Aruba worden geleid door een van de bekendste kunstenaars van het eiland, Gustave Nouel. Al tientallen jaren wordt Nouel beschouwd als de typische schilder van Aruba, die de geest van het eiland vastlegt in levendige portretten en landschappen. Toen Nouel een jonge student was, herkenden zowel leraren als overheidsfunctionarissen het talent van de ontluikende kunstenaar. Als gevolg hiervan ontving een jonge Gustave Nouel sponsoring van de lokale overheid om in Europa te studeren.

Naarmate zijn oeuvre groeide, werd Nouel een vaste waarde in de galeriescène van Aruba, met talloze eenmanstentoonstellingen en gestage verkopen. Tegenwoordig voeren Nouel en zijn artistieke nalatenschap in de Arubaanse cultuur de boventoon met lokale onderscheidingen zoals artiest van het jaar en een vaste plek op de eregalerij van het eiland.

Leren schilderen

Ondanks de connectie van Gustave Nouel met het eiland, reiken zijn bekendheid en invloed tot ver buiten de kust van Aruba. Verschillende van zijn werken hebben hun weg gevonden naar de internationale collecties van ‘s werelds meest prestigieuze musea en overheidsgebouwen.

Sinds 1980 vertegenwoordigt zijn werk zowel Aruba als Nederland op kunstbeurzen en internationale tentoonstellingen in Londen, New York en vele tussenliggende plaatsen. In 1986 werd Nouel gekozen om een immense muurschildering te schilderen in het Olympisch zwemstadion in Madrid, een project dat werd voltooid met de hulp van tal van andere opmerkelijke kunstenaars. Ook heeft Nouel zich gericht op onderwijs en geeft hij schilderlessen over de hele wereld voor kunstenaars van alle niveaus.

Workshops in intieme sfeer

Het schildersatelier van Nouel wordt wel eens gesponsord door lokale organisaties op Aruba. Nouel voorziet altijd voldoende tijd voor toeristen, vooral tijdens het hoogseizoen voor toerisme om nieuwsgierige bezoekers de kneepjes van het combineren van kleuren en het vastleggen van levendige Caribische beelden te leren.

Omdat de klassen er klein zijn, staan de schilderworkshops bekend om hun intieme sfeer, waar gasten worden aangemoedigd om vragen te stellen over alles, van artistieke techniek tot de levendige culturele geschiedenis van het eiland.

Handgemaakte souvenirs op de vlooienmarkt

Hoewel deze speciale workshops een van de meest originele ervaringen van Aruba beloven, zijn de schilderlessen slechts het begin van de bruisende kunstscène van het eiland. Onder de historische Nederlandse architectuur van Oranjestad vinden bezoekers er tal van galerijen en andere kunstcentra.

Terwijl de galerijen er verspreid zijn over de hoofdstad, bieden de grote winkelgalerijen van Oranjestad een van de gemakkelijkste manieren om enkele van de beste galerijen van Aruba te bezoeken. Onder één dak is het mogelijk om alles te vinden, van schilderijen en sculpturen van regionale en internationaal erkende kunstenaars tot lokaal gemaakte ambachten en volkskunst.

Degenen die op zoek zijn naar handgemaakte souvenirs, moeten ook de Arubaanse vlooienmarkt bezoeken, een ongelooflijke openluchtbijeenkomst van de lokale verkopers, waaronder veel van de meest getalenteerde ambachtslieden van het eiland.

Tientallen nationaliteiten vertegenwoordigd op Aruba

Hoewel het te verwachten is dat de Arubaanse kunstenaars het Caribische landschap en de sfeer van het eiland in hun werk verwerken, zijn veel toeristen zich niet bewust van de culturele diversiteit die de lokale cultuur aandrijft.

Vóór de koloniale periode werd Aruba bewoond door inheemse Arawak indianen, een onderscheidende stam waarvan de invloed tot op de dag van vandaag zichtbaar is in de lokale kunstwerken. Tijdens de koloniale periode kwam Aruba onder het bewind van verschillende Europese mogendheden, waaronder Spanje en Nederland.

Hoewel Aruba nog steeds deel uitmaakt van het Nederlandse Koninkrijk, zijn tegenwoordig meer dan 40 nationaliteiten vertegenwoordigd onder de ongeveer 120.000 inwoners van het eiland. Zowel in de kunst als in het dagelijks leven vermengen deze onderscheidende invloeden zich tot een van de meest unieke culturen in de regio.

Kunst en cultuur ontdekken op het eiland

Op welke manier je ook kiest om de unieke kunst en cultuur van Aruba te ontdekken, de levendige geest van het eiland stelt de meest creatieve toerist nooit teleur.