Op ontdekking langs de noordkust van Aruba

Aruba is een eiland met grote contrasten. De meeste mensen zijn bekend met de luxe resorts aan de witte zandstranden. Echter, op slechts enkele kilometers van de ongerepte stranden en het kalme water, is er een breed scala aan unieke omgevingen en toeristische locaties gelegen, van de kalkrotsen en de beukende golven die gevonden worden bij de California vuurtoren tot de buitenaardse rotsformaties van Ayo en Casibari. Veel van dergelijke sites rusten langs een onverharde weg die de noordelijke kust van Aruba omhelst, een plaats van natuurlijke schoonheid en opmerkelijke Caribische uitzichten.

Vuurtoren California en de California Sand Dunes

Gelegen op een heuveltop op het noordelijkste punt van het eiland, biedt vuurtoren California vakantiegangers enkele van de beste uitzichten op Aruba. Hoewel de vuurtoren slechts een klein eindje rijden van Oranjestad ligt, lijkt de omgeving er op een andere wereld. In plaats van de witte zandstranden en het kalme water zoals bij de hoofdstad van Aruba, staat de noordwestelijke kust bekend om zijn steile kustlijn en beukende golven. Net landinwaarts vanaf de vuurtoren liggen de California Sand Dunes, een reeks zacht glooiende heuvels met overvloedige woestijnvegetatie. Bij het bekijken van het hele gebied krijgen toeristen er vaak een blik op de opmerkelijke natuurlijke diversiteit van Aruba.

De Alto Vista kapel

Ten oosten van de vuurtoren van Californië vinden bezoekers de Alto Vista kapel op een soortgelijke klif met uitzicht op de noordkust. De onverharde weg tussen de vuurtoren en de Alto Vista kapel is een schat op zich, omdat deze de dramatische kustlijn enkele kilometers volgt. Hoewel er een aantal geweldige uitkijkpunten langs de weg zijn, claimt de kapel een van de mooiste locaties van Aruba. De kapel van Alto Vista is het oudste kerkgebouw van Aruba, oorspronkelijk gebouwd in 1750 door inheemse Caiquetio indianen en Spaanse kolonisten. Hoewel de kapel al eeuwenlang werd verlaten, is de nieuwe kerk, die gebouwd werd in de jaren 1950 en geschilderd met hetzelfde levendige geel als het originele, een speciaal toevluchtsoord geworden voor zowel de lokale bevolking als bezoekers.

De Bushiribana ruïnes

Na slechts een korte rit naar het oosten langs dezelfde kustweg, komen reizigers de Bushiribana ruïnes tegen. Dit zijn overblijfselen van de ooit bloeiende goudmijnen van Aruba. Er wordt aangenomen dat de goudkoorts van Aruba in gang werd gezet door een jonge jongen die goud vond nabij de noordkust. Drie decennia lang werden bewoners aangemoedigd om er zelf goud te verzamelen en te verkopen. Met nog steeds veel goud te vinden in het midden van de 19e eeuw, kocht de Aruba Island Gold Mining Company de rechten op van een groot deel van het goudrijke eiland. In 1872 voltooide het bedrijf de bouw van een grote smelterij, een faciliteit die het landschap van de noordkust domineerde. Binnen de 10 jaar werd de smelterij verlaten, met zijn enorme ruïnes die tot op de dag van vandaag nog te zien zijn. Naast het bewonderen van de overblijfselen van het koloniale tijdperk, kunnen bezoekers er de structuur beklimmen om een panoramisch uitzicht op de Caribische Zee te zien.

Natural Bridge

Vroeger werd de Natural Bridge vaak gefotografeerd op Aruba. Echter is deze natuurlijke brug ingestort in 2005. Ze was gelegen langs de kustweg naar het oosten van het eiland. Op het internet zijn nog steeds veel foto’s van deze pracht te zien. De kalkstenen boog stak enkele meters boven het oppervlak van de Caribische Zee uit. Het eeuwenlange natuurlijke proces leverde een van de mooiste bezienswaardigheden van Aruba op, hetgeen echter ook door de natuur instortte. Je kan er momenteel wel nog mooie foto’s maken van de winderige zee.

Bizarre rotsformaties

Op weg naar het zuiden richting Oranjestad, kunnen toeristen er twee groepen bizarre rotsformaties zien. De eerste groep, Ayo Rock Formations, rust in een afgelegen gebied en straalt een werkelijk mystieke aanwezigheid uit. De Ayo-rotsformaties worden door oude bewoners gebruikt als een plaats van aanbidding. Het zijn een reeks precair gestapelde rotsblokken, veel met rotstekeningen en andere markeringen. Slechts een paar kilometer verderop, stijgen de Casibari-rotsformaties op uit het woestijnlandschap en boeien ze iedereen die er toevallig op bezoek komt. Een pad op de site slingert zich door de rotsformaties. Het biedt een uitstekend uitkijkpunt van gigantische stenen in de vorm van vogels, draken en andere vreemde wezens.

Een jeep huren en offroad rijden

Via voertuigverhuur op Aruba kan je een jeep huren en offroad rijden. Ze bieden de meest opwindende manier om de noordkust van Aruba te zien. Een jeep huren is beschikbaar in heel Oranjestad. De resortgebieden, je conciërge en een aantal winkels kunnen ook een jeep voor jou regelen. Als je liever achterover leunt en geniet van een rit, bezoeken taxi’s er alle locaties langs de noordkust en hebben ze vaak betaalbare tarieven voor dagtochten.

De diversiteit van Aruba ervaren

Als je de opmerkelijke natuurlijke diversiteit waar Aruba om bekend staat wilt ervaren, is de noordelijke oever een van de beste plaatsen om te beginnen. Omdat het gebied in één dag kan worden bezichtigd, hebben jij en je gezin nog steeds genoeg tijd om te genieten van de stranden en de luxe voorzieningen die je naar dit fantastische eiland hebben getrokken. Heb je nog geen vakantie geboekt? Reserveer dan snel je vliegtickets naar Aruba en boek een luxe resort om enkel te ontspannen.